Växjö kontra Kalmar

På en konferens i början på 90-talet tog jag en kvällsgrogg tillsammans med moderaten Nils Fredrik Aurelius. En trevlig kille med humor och nu är det ganska kul att följa hans replikskifte med Växjös ”Starke man” Bo Frank. Han kallar Växjö för Kalmar Västra, vilket historiskt är en passande beskrivning.

Fram till mitten av 1800-talet var Växjö bara en plats där man bytte hästar på sin färd från eller till den stora handelsstaden Kalmar. Första gången Växjö uppmärksammades i riksdagen var 1890 då Växjö benämndes ”mörkaste Småland”. Ett uttryck som fortfarande lever kvar.

Kalmar var där emot en gång en viktig Hansastad, där det bodde fler tyskar än svenskar. Staden spelade också en stor roll när gränsen mot Danmark låg vid Blekinge. 1397 kom bland annat Kalmarunionen. 1570 hade Kalmar 1570 invånare och Växjö 202. På 1950-talet var Kalmar fortfarande störst, men sedan vände det. Idag har Växjö 83.000 invånare och har ökat med 10.000 de senaste 10 åren. Kalmar har 63.000 och bara ökat marginellt under samma period. I mitten på 1950-talet hände något. Kalmar gjorde som många kulturer och stora städer, man vilade på lagrarna. Man var störst, bäst och vackrast i regionen och betraktade Växjö fortfarande som lillebror, eller som Aurelius skriver ”Kalmar Västra”. Växjö hade goda politiker med bra kontakter i regeringen. Stockholmarna betraktade Växjö som en mittpunkt i Småland värd att satsas på.

I sammanhanget kan man notera att man, trots planeringen av Ölandsbron, räknade bort Öland när man räknade ut den geografiska mittpunkten. Skulle man gjort en riktig bedömning borde Nybro varit centralort i södra Småland. Och Växjö tog för sig. Man snodde tanken på ett glasmuseum i Nybro och döpte det kaxigt till Sveriges Glasmuseum. Man byggde Utvandrarnas hus trots att Växjö spelat en liten roll i det sammanhanget. Det ”huset” borde legat i Karlshamn. Sedan lade man beslag på uttrycket Småland och döpte det till Smålands museum, Småland Airport, kulturparken Småland o.s.v. Det heter Regionförbundet Södra Småland och inte som det egentligen borde heta Kronobergs Regionförbund. 1967 blev Växjö högskola filial till Lunds Universitet som 1999 blev Växjö Universitet och numera Linnéuniversitet, där Kalmar numera i nåd får delta.

Som Kalmars s.k. kommunikatör Thore Berggren skriver: ”Vi är på väg att förlora allt, Historiskt har Kalmar förlorat rollen som unionsstad, sjöfartsstad, stiftsstad, garnisonstad och industristad. Snart förlorar vi rollen som residens- och landstingsstad.” I början på 2000-talet tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen Björn Rosengren som särskild samordnare för att få fart på Kalmar län. Den posten tog den tillträdande borgliga regeringen bort vid sitt tillträde 2006. Sedan dess har mycket små satsningar gjorts från Reinfeldtministären vad gäller vägar, järnvägar och övrig infrastruktur. Tidigare löften om statliga myndigheter och verk har uteblivit och i stället har man flyttat befintliga myndigheter till Växjö eller Jönköping.

En gång kunde vi njuta av derbyn mellan Lakers och Vikings, nu befinner de sig några divisioner från varandra. Kalmar FF har varit laget i Småland och huserat i toppen på fotbollsallsvenskan. Nu har Kalmar stora problem med att hålla sig kvar i den högre fotbollssocieteten, medan Öster närmar sig med stormsteg. Så även det nöjet kan gå regionen förbi.

Nybroborna verkar vara kluvna till Kalmar. Man lyssnar på kronobergsradion, håller på Öster och har i allmänhet en något negativ inställning till residensstaden. Trots det så är man beroende av att Kalmar utvecklas. Det är knappt tre mil till Kalmar och det tar en kvart att åka dit med tåget. Snurrar hjulen i Kalmar så spiller det över på Nybro. Där emot har inte Nybro någon nytta av att Växjö dominerar södra Småland. Men det gäller att hålla ihop den här landsdelen. I nuläget kommer en rapport om hur Glasriket skall utvecklas. (Givetvis leds den utredningen från Växjö). Ett av förslagen är att göra Pukeberg till ett designscentrum. Ett naturligt förslag med tanke på nuvarande verksamhet med anknytning till Linnéuniversitetet. Genast säger Emmabodas kommunalråd att det valet inte är givet, det kan lika väl ligga i Boda. Detta är ett typexempel på hur chanserna har gått förbi regionen. Avunden och misstänksamheten i bromsar utveckling. Kalmars fall som ledande kommun i denna del av Småland har påverkat även Nybro negativt. Vi behöver den motorn. Det visar också faran med att ställa sig med armarna i kors och inte upptäcka att utvecklingen håller på att springa ifrån.

Hans Dahlström

facebook Twitter Email