Lite om OS och annat smått och gott

Godsägaren kom ut på trappan och noterade att det såg ut att bli en fin dag. Kanske som gjort för lite skytte. Efter detta konstaterande ringer han upp några äldre gentlemän på gårdarna runt omkring och inbjuder till en dust med gevären med efterföljande pratstund på punschverandan. Dottern har redan slunkit ner till stallet för morgonens ritt på den nya arabhingsten. Den kostade lite men dottern blev nöjd så det kunde det vara värt. Sonen har ännu inte vaknat. Det blev väl en sen kväll med utsprutad dyr champagne på innestället nere i byn. Han hade sagt att han skulle segla en sväng med kompisarna, men man får väl se när och om den entusiasmen håller i sig i dag, tänkte godsägaren. Den stora segelbåten i miljondollarklassen som låg och guppade nere vid bryggan gav i alla fall status åt godset. TV visade OS i London dygnet runt. De svenske gjorde bra reklam för Reinfeldts Sverige. Medaljerna kom från rätt sporter tyckte godsägaren, skytte, ridning och segling. Sedan var det visst någon piga som simmade, cyklade och sprang och några drängar som brottades och fick medalj för det. Men det är riktigt, tänkte godsägaren, populasen skall uppmuntras. Men frågan är hur länge andra en den priviligierade delen av befolkningen har råd med att utöva sport. Det är ju så dyrt. Men det är inte mitt problem, tänkte godsägaren, och tog en whisky till för att vara i form till skyttet.

Sport inte till för alla.
Måhända är det inte riktigt just att dra alla sporter över en kam. Men jag vet inget av ”mina” barn i Kungshall som sysslar med segling. När det gäller skytte skulle det i så fall vara den billigaste varianten med hagelgevär, men knappast troligt. Ridning har de i alla fall provat på när ridklubben haft sina ponnyhästar här. Men därifrån till hopphästarna på OS som är värda miljontals dollar är steget långt. När det gäller den gamla fina arbetarsporten brottning så verkar herrarna i blazer, vit skjorta och slips ha förstört den sporten med obegripliga regler. Genom åren har Sverige tagit 28 guldmedaljer, med namn som Axel Grönberg, Olle Anderberg, Ivar Johansson och senaste guldmedaljen av Mikael Ljungberg. Men alla är tagna i den tid då det handlade om brottning och inte om hur domarna tolkar reglerna. Det mest positiva är att tjejerna numera får vara med både i brottning och boxning. Nu väntar vi bara på en manlig trupp i konstsim och rytmisk gymnastik. Kanske nästa sport blir drill? Så sätt igång och träna pojkar, tjejerna kan redan det där! Men det stora problemet är att den mesta idrottsutövning numera handlar om att ha råd. Antingen genom att ha rika föräldrar eller lyckas hitta sponsorer. För det mesta handlar det om en kombination av bägge delar. En ensamstående yrkesarbetande mamma lär aldrig ha råd att köpa segelbåt, tävlingshäst eller ett dyrt gevär till sina barn i Kungshall. Men de kan ju alltid gå ner till boxningsklubben i kvarteret. Där räcker det med ett par gympadojor för att få vara med. Men självklart är vi alla lika stolta för varje medalj som Sverige tar. Även om utövarna tillhör en allt mindre priviligierad grupp i Reinfeldts Sverige.

För övrigt
Äntligen börjar skattebetalarna intressera sig för Tillväxtverket. Så all heder åt generaldirektören Christina Lugnet som genom en trerättersmiddag lyckades göra verket allmänt bekant. Visserligen kostade det henne jobbet, men hon kan ju skratta på vägen till banken då hon får en lön på 91.000:- i månaden för att sitta med de andra sparkade direktörerna på elefantkyrkogården och göra ingenting. Mer bekymmersamt har moderaten Malin Pettersson i Kalmar det. Hon riskerar att bli att bli av med 51.000:- i månaden för att hon inlett ett prassel med sossen Johan Persson. Det kan bli dyrt med kärleksstunderna ibland! I Nybro hittade ÖS-reportern Adéen sin Dallasfamilj. Uppslaget bleknade dock något när det visade sig att historien var 13 år gammal, det handlade om en transaktion inom familjen. Av den tänkta familjemaffian var en avliden, en tjänsteman på kommunen, en pensionär. Återstod endast ett kommunalråd. Snacka om att koka soppa på en spik. I nyhetstorkan uppmärksammas Vanheden alias Ulf Brunnberg för att han vill fortsätta att köra båt på fyllan.
Men det är inte det första märkliga utspelet den mörkblå mannen gör. Han får i alla fall rubriker. Snart är sommaren slut och det blir lite fart på politiken. Vi väntar på ordentliga utspel från partiet och Stefan Löfvden. Skall vi börja med ”Idrott för alla åt alla?”.
Hans Dahlström Krönikör
PS. Nybro Vikings presenterar sin trupp på Gula Grillen. Ett steg i rätt riktning DS.

facebook Twitter Email