Insändare

Så enkelt är det-eller…
Det är oacceptabelt när människor kastar sten på brandbilar som skall utföra sin uppgift. Fler poliser skriker upprörda människor, fullt förståeligt. Men frågan är om det löser grundproblemet. Varför kastar man sten på brandbilar, sätter eld i kvarteret där man bor eller krossar fönsterrutorna på sin skola? Ytterst drabbar det ju förövarna själva. Det är ju inte villaägarna eller de dyra lägenhetsområdena som blir lidande.
Det talas om valfrihet, men den valfriheten omfattar inte alla. Den omfattar inte de som kastar stenar på brandbilarna. Det talas om jobblinjen, men den omfattar inte de som eldar i sitt eget kvarter. Det talas om slopade villa- och förmögenhetsskatter, men det omfattar inte de som krossar skolans fönster.
Mycket handlar om att ge människor lika villkor. Om att fördela våra gemensamma resurser på ett bättre sätt. Att ersätta dagens individualism och egoism med hederliga honnörsord, som frihet, jämlikhet och solidaritet. Bort från försämrad A-kassa, sämre sjukpenning och allt det som högern kallar bidragspolitik. Ge tillbaka dess rätta namn, en solidarisk politik, där alla är med och bidrar.
Jobblinjen blir ett faktum när de med lägst inkomster har en utbildning som är anpassad till dagens arbetsmarknad, så att de kan få ett jobb. När det blir värdiga bostadsområden där inte kackerlackor och andra djur kryper omkring bland sovande barn.
En solidarisk politik kräver ekonomiska resurser och att de som har jobb avstår en del av löneutrymmet. Nuvarande s.k. jobbskatteavdrag gynnar friska människor som har ett jobb. Det betalas av pensionärer, sjuka och arbetslösa som anses själva vara skyldiga till sin situation och därför skall bestraffas.
Vi har sett kommunismens fall och nu också kapitalismens. Det behövs nya vägar för att få Sverige och världen på fötter igen. Det räcker inte med Reinfeldts egotrippade slagord, det måste till ett tänkande som bygger på nya idéer grundade på den gamla folkhemstanken. Den tanke som skänkte människorna trygghet och byggde ett ansvar. Då kan vi slippa sabotage mot brandbilar, anlagda bränder och vandalisering av offentliga byggnader.
Om inte samhället känner solidaritet med alla medborgare, känner inte alla medborgare solidaritet med samhället.

Hans Dahlström (S)

facebook Twitter Email