Har något hänt under semestern?

Semestertider och det mesta i politiken står still. Media vill ha uppslag men svaret på vem som blir nytt kommunalråd kommer i augusti. Noterar med tillfredsställelse att DuoBad i Alsterbro går bra och räknar med att nyanställa. Det handlar om drygt 10 personer och det är mycket när man betänker att det bor cirka 550 personer i Alsterbro/Bäckebo området. Det finns all anledning att tala om allt positivt som händer där, vilket också visar att hela kommunen lever och utvecklas.
Vi är stolta över Pukeberg (och det är vi inte ensamma om).
Bernt Svensson startade utvecklingen i Pukeberg, hans socialdemokratiska efterträdare Markus Lund och Inger Rydbrink, fortsatte den. Nu visar centerns lokalpolitiker upp Pukeberg för sina riksdagsmän som en framgångsrik satsning. Vi tackar för det erkännandet.
Ankdamm
Majoriteten sitter på ordförandens vänstra sida, oppositionen på den högra. Men in mitten står två små bord med en meters lucka, varav det ena numera bara är halvbesatt. Betyder det att de partierna inte deltar i fullmäktige? Och varför är det en meters lucka mellan borden?
Barometerns ledarsida.
”Det ligger så att säga i socialismens dna att skapa och fasthålla, människor i föreställningen om att de inte klarar sig på egen hand”. Det skriver Barometerns skribent på ledarsidan. Vad det handlar om är den socialdemokratiska kampen för alla människors rätt till barnbidrag, sjukersättning, fri skolgång, a-kassa, pension och hela det sociala nätverket. Kollektiva försäkringar som vi betalar när vi har inkomster och som ger oss trygghet när något händer. Enligt skribenten fråntar den politiken individen från ansvar. Vi som växte upp i ”fel” familj i brytningstiden på 40-talet vet vad det handlar om. Vi som fick visa upp skorna för tillsynsläraren för att sociala skulle betala en halvsulning, blev uppklädda en gång om året av Frälsningsarmén eller sällskapet Jultomtarna. Där högre utbildning bara var för de rikas fåtal. Det var den frihet som gavs av individualismens samhälle. Ett samhälle där det var viktigt att ett barn föddes av ”rätt” föräldrar. Det är möjligt att den unge stockholmsskribenten har referenser från ett annat land, men hon saknar bakgrunden och har inte sett utvecklingen i det land hon nu lever i. Det är en viss skillnad.
Kusinerna från landet


Tog en snabbresa tillsammans med några goda vänner till Polen. Passade på att fråga medresenärer om hur många som bodde i Polen. Ingen trodde att det var så många som nära 40 miljoner, alltså fyra gånger fler än i Sverige. I EU är Tyskland störst med 82 miljoner invånare. Av EU:s 27 länder har 13 fler än tio miljoner och sedan kommer Sverige. Även om Sveriges ekonomi ser bra ut i nuläget påverkar det bara marginellt EU:s ekonomi. Vi har större anledning än de tretton större länderna att oroas över sviktande ekonomier i omvärlden, efter som vi som ett mindre land är mer sårbara. Något att reflektera över när vi ser Reinfeldt fjädrar sig och Borg kuta runt med sin hästsvans i maktens korridorer. De ses nog bara som kusinerna från landet.
En liten lek
När man är ute och reser så blir det ibland lite långtråkigt och då kan man hitta på egna löpsedlar. Några exempel: ”Hejaklacksledande brandman eldade på fotbollstjejerna”, ”Vattenverket översvämmat av ansökningar till chefsjobbet”, ”Ström av besökare när elbolaget hade visning”, ”McAdam vägbolagets nye chef”, ”Bagare fast på nattklubb det var inte mjöl i påsen”. I veckan kom verkligheten ifatt med följande rubrik, ”Polischef körde för fort blev av med körkortet”.

Hans Dahlström text och bild

facebook Twitter Email