Familjedag på Hindsjövallen

Socialdemokraterna i Alsterbro och Bäckebo hade bjudit in till träff på Hindsjövallen. Lagom till träffen skulle börja så öppnade sig himlen för ett rejält regnväder. Men trots att lapparna till tipsrundan blev rejält blöta, så stegade deltagarna runt och svarade på de mycket luriga frågorna. För vem, utom Kalle Längberg, kom ihåg att SSU bildades 1917 eller vem som inte var född i bygden visste under vilka år Alsterbro Glasbruk existerade. Jo en visste en hel del och det var Tore Isaksson som hade nio rätt på tipslappen och därmed tog hem första priset.

Så var det dags för de speciellt inbjudna att berätta om sig själva och vad de stod för. Kalle var först och han håller på att utbilda sig till lärare men hoppas också på en plats i riksdagen. Vid senaste fullmäktige reagerade han på en diskussion om mobbning. Eftersom han själv varit ute på skolorna i Nybro och praktiserat, visste han att det fanns ett väl genomtänkt program för att på ett tidigt stadium mot verka mobbningstendenser. I fullmäktige framförde maudisten Christina Davidson åsikten att om vi bara får friskolor så kunde mobbade elever söka sig dit. Något Kalle reagerade på och frågade Christina Davidson om det inte fanns risk för mobbning även i friskolor, men fick inget svar. Kalle menade att detta var typiskt för borgarna att uppstår det problem så är det bättre att samhälle överlåter till de fria marknadskrafterna att lösa dem. De saknar det kollektiva ansvar som inryms i den socialdemokratiska ideologin.
Kalle kunde också berätta om en resa i Vitryssland där han bland annat träffat en 24-årig kvinna som samma dag hade fått sparken för att hon var gravid. Nu drog han paralleller med centerns förslag att försvaga ungdomars rätt på arbetsmarknaden så att arbetsgivaren lättare skall kunna avskeda unga människor. Då skulle en arbetsgivare även i Sverige med omedelbar verkan kunna sparka en ung gravid kvinna.
Catarina Bentsrud kandiderar för landstinget och berättade att hon brinner för förbättrad cancervård och speciellt bröstcancervården. Hon vill ha längre öppettider på akutmottagningarna och får hon vara med i en landstingsmajoritet så skall Kalmar län inte bara vara Sveriges bästa landsting utan också ha Sveriges säkraste sjukvård. Detta med ett mycket specificerat färdigdatum den första januari 2014. Cattis vill satsa pengar på bättre välfärd i stället för lägre skatter för de välbeställda.
Så var det kommunalrådet Inger Rydbrinks tur och berätta om sitt arbete. Självklart blev det också en hel del frågor. Upprustningen av brandstationen diskuterades där Inger berättade att det fanns pengar avsatta i den socialdemokratiska budgeten bland annat till ett reservaggregat för elen. Ett nog så viktigt besked då en strömlös brandstation skulle lamslå hela räddningstjänsten. Det är det man slås av när Inger diskuterar, det finns alltid en tanke bakom. När hon ser saker som är fel så rättar hon till det. Men det är klart, svar på allt har ingen. Att få ordning på de hus som alsterbroborna anser håller på att förfalla och är privatägda, kan inte ett kommunalråd göra så mycket åt. Det handlar om äganderätt och annat. Däremot jobbar partiet med frågan om det kommunala bostadsbolaget kan bygga seniorlägenheter. Men det handlar om kostnader och lönsamhet, för även ett kommunalt bostadsbolag måste ha ordning på finanserna. Men ärendet är under utredning meddelade Inger.
Glädjande nog kom det under mötet besked om att Nybro Transport skall bygga ett fryshus åt Guldfågeln, som skall flytta hela sin lagerhållning till Nybro. Förmodligen innebär det också att industrispåret får ytterligare en nyttjare.
En lyckad familjedag fick en bra avslutning då regnet upphört och deltagarna kunde roa sig med lite trevliga tävlingar.

Rapport och bilder Hans Dahlström

facebook Twitter Email