Andra veckan i september och Wilander skryter om Sverige

Förre propagandaministern Schlingmann lyckades ju inte så bra med sitt regeringsuppdrag, utan återförpassades till moderaternas kansli. Nu kör partiet samma Schlingmannkoncept som tidigare, man åker runt i verkligheten och presenterar ett förslag i stöten. Därmed får man medias uppmärksamhet gång på gång. Vid ett tillfälle lovade Nyamko Sabuni FP 108 miljoner till kommunerna som stimulans för nattöppen barnomsorg. 108 miljoner utslagna på landets 290
kommuner. Men det är utslaget på 15.5 miljoner 2013 och under de tre kommande åren 31 miljoner årligen. Det känns som att det inte bidde någon vante, på sin höjd en tumme. Regeringen avslog det socialdemokratiska förslaget i våras, men har nu bytt fot. Sabuni påstod inför detta faktum att intentionerna har funnits där tidigare och då är hon nog ganska nära en lögn. Förslaget är bara ett av de många som regeringen kopierat från socialdemokraterna, så varför rösta på kopian när man kan välja originalet.

En något feltimad Anders Borg.
Anders Borg har tvingats släppa sin tidigare hårda åtstramningspolitik, men tittar man på den stigande arbetslösheten så kommer den frikostigheten alldeles för sent. Det krävs skicklighet att bromsa i rätt tid när det är högkonjunktur och gasa i lågkonjunktur. Det överskott Borg ärvde är annars snart förbrukat.

Mats Wilander hyllar det socialistiska Sverige.
Förmodligen gillar inte den nuvarande högerregeringen att Mats Wilander kallar Sverige för att ha ”socialistisk dominans”. Men den beskrivningen står man väl ut med när Wilander säger att alla svenska familjer har en eller två bilar, bra boende, platt-tv, datorer, internet och så vidare. Bättre reklam kan inte ett land med få. Sedan tyder uttalandet på att f.d. Växjöbon Wilander inte har sin bekantskapskrets i Araby, Växjös motsvarighet till Rinkeby och Rosengård. Att den forna snobbsporten har hamnat på dekis är ju beklagligt, men Sverige är ju bra i en massa andra sporter. Sporter som dock inte är dominerade av feta överklassungar som inte orkar lyfta på rumpan.

Apoteket i kris
Det statliga Apoteket AB flaggar för att man kan rationalisera bort 220 tjänster, varav 70 i Kalmar. Kalmar är den enda residensstaden utan en statlig myndighet och det är inte förvånande att man även dränerar länet på statliga bolag. Nu jämför man Apoteket AB:s kundtjänst med de 15 personer som sköter Apoteket Hjärtat. Jo, vi i Nybro har ju erfarenhet av hur det var när Hjärtat med regeringens tvång tog över det statliga apoteket. Ordningen återställdes när Apoteket AB återkom. Men den här privatiseringen har kostat kunderna. Förutom sämre service kostar varje medicin 10 kronor extra bara för att de privata apoteken skall få nästan en halv miljard/år för att bli lönsamma. Så lönsamma att riskkapitalägarna kan få vinster att föra ut till lågskatteländer. Privatiseringen av apoteken blev ett misslyckande med sämre service och dyrare läkemedel. Det är snart bara Göran Hägglund KD som orkar försvara det misslyckandet.

Arbetslösheten kryper närmare
Så var det dags för nästa stolta Nybroföretag att kasta in handduken. Hammarstedts går i konkurs. Tänk om Reinfeldtadministrationen hade satsat på räntesubventioner för flerbostadshus och ett rättvisare rot-avdrag som även omfattat hyresrätter, då hade vi kanske haft Hammarstedt kvar. Nu får vi hoppas att advokaten får rätt och att företaget eller delar därav kan rekonstrueras med en ny ägare.

Hans Dahlström kåsör

facebook Twitter Email