Andra veckan i augusti och Reinfeldt har återuppstått

Efter att ha varit osynlig under vårt grannland Norges stora tragedi, återuppstod statsminister Fredrik Reinfeldt i TV-soffan. Som vanligt skröt han om hur bra Sverige är under hans ledning. Samtidigt passade han på att mästra andra länders statsfinansiella skötsel. Sverige statsminister som representerar 9.5 miljoner invånare talar om för länder med sammanlagt cirka 130 miljoner medborgare hur de skall sköta sina finanser. Musen som röt.
Kravaller och barnfattigdom.
Våld i vilken form det vara må löser inga problem. Det sätt som ungdomar i England uppträder på kan bara fördömas. Utan att på något sätt ursäkta våldet, vore det bra om man analyserade orsaken. En av grundorsakerna är det som en ledare i Barometern föraktfullt kallar klasskampsromantiken. I varje land, utifrån de egna förutsättningarna, finns barnfattigdom. Alltså barn som finns i familjer där ekonomiska och sociala förutsättningar skiljer sig från de flesta andra barns i det gemensamma samhället. I Sverige handlar det enligt Rädda Barnens undersökningar om ungefär 220.000 barn. Tyvärr så har den andelen ökat som en följd av att den borgerliga skattepolitiken skapat större klyftor i samhället. Här behövs ett antal insatser för att ge familjerna möjligheter att ta sig ur sin fattigdomssituation. Men också individuella åtgärder för att ge dessa barn en insikt om sitt egna värde och att det finns möjligheter att skapa sig ett vuxet liv utanför den miljö de har växt upp i. Jag är själv uppväxt i ett så kallat barnrikehus och vet hur man tänker i den miljön. Myndigheter med polis och socialen i spetsen har man inget förtroende för. Här gäller andra normer och förhållningsregler. Att begå något brottsligt behöver nödvändigtvis inte vara en belastning för personen. I vissa fall kan det i stället innebära en hjältestatus. Mer poliser innebär inget hot, det bara förstärker motsättningarna. Den misstänksamheten mot samhällets företrädare kan sitta i väldigt länge och i en del fall hela livet. Man kan kalla det klasskamp eller vad man vill, men så länge det finns barn som växer upp under de här omständigheterna finns risken att de här problemen uppstår längre fram. Som i trafiken borde man ha en nollvision när det gäller barnfattigdom. Det löser inte problemen i dag, där måste det till akuta lösningar för att skydda det etablerade samhället. Men för flera av de ungdomar som sätter eld på London har tåget redan gått, de kommer alltid att vara i konflikt mot samhället.
Örsjö på frammarsch
Våra första år som Nybrobor tillbringade vi i ett radhus i Örsjö. En mycket trevlig ort med trivsamma människor. Örsjö ligger bara en och en halv mil från Nybro och kunde varit den idealiska miljön att bo i. Men det saknades affär, mack och kommunikationer. Därför flyttade vi in till tätorten. Nu vill Örsjöborna ha ändring på det här och därför bjöd man in politikerna till ett möte. Mötesspåret är redan på gång och därmed borde de snabba kommunikationerna gå mot sin lösning. I Örsjö bildade man ett byalag som idag har runt 270 medlemmar. Det finns ett flertal små och medelstora företag som Örsjö belysning, glasblåsaren Micke Johanssons hytta och stensskulptören Ian Newbury för att nämna några. Hela Sverige skall leva heter en organisation som har valt ut 15 mindre orter i Sverige för att undersöka möjligheten till utveckling. En av de orterna är Örsjö, strategiskt placerad vid den livligt trafikerade R25. Regionsamordnaren Stig Hellström redovisade projektet som sedan skall granskas av kommunens tjänstemän och politiker. Förslaget är en mataffär, en restaurang och en bensinmack intill riksvägen. Det blir intressant att se hur detta utvecklar sig.
Kungshallshemmet och Gula Grillen.
Seroks Cakicis heter en man som köpt Kungshallshemmet och som jobbar för högtryck för att starta en kebabfabrik på bottenvåningen och uthyrning till studenter i resten av huset. Spännande för grannarna som sett det före detta äldreboendet förfalla och undrat vad det skall bli av huset. En bit därifrån sjunger sommarens Gula Grillen aktiviteter på sista versen, med bland annat en teaterföreställning i det fria med ”Mamma Mu och Kråkan”. Aktiviteter som låtit tala om sig och givit inspiration i bostadsområden långt utanför kommungränsen.


Text & bild Hans Dahlström

facebook Twitter Email