Miljonärerna- våra nya bidragsberoende

Nuvarande regering är mycket bra på att hitta slagord. Ett typiskt exempel är att man bytt ut solidarisk politik mot bidragspolitik. Samtidigt skapar man en ny bidragsberoende grupp, miljonärerna.
Enbart genom regeringens Reinfeldts skattesänkningar tjänar en av Sveriges rikaste personer över 46 miljoner. Ett antal av dessa miljoner investerades i ett utökat markområde vid hans sommarställe. Hans två barn, som han givetvis lotsat in i sina företag, tjänar över 15 miljoner var. Tillsammans får släkten extra bidrag från vår gemensamma skattekassa på cirka 80 miljoner.
En annan av miljonärerna firade sitt skattebidragstillskott med att köpa ytterligare en sportbil. Ett miljömonster som går från noll till hundra kilometer på 3.7 sekunder.
Det är svårt att se hur ett utökat semesterparadis eller inköp av en italiensk sportbil bidrar till fler arbetstillfällen i Sverige.
Samtidigt ökar nollklassarna och beräknas till cirka 60.000 personer. En ökning som började redan under högkonjunkturen. Nollklassare är människor som tvingas leva på socialbidrag år efter år. De får ingen ersättning från sjukkassan eller A-kassan utan får leva på existensminimum. Det handlar ofta om sjuka människor som genom Reinfeldtsadministrationens lagändringar hamnat mellan välfärdsstolarna.
Det stora problemet är att många av dessa också är föräldrar och att barnen tvingas växa upp under mycket fattiga förhållanden. Det finns inga pengar till fritidsaktiviteter som kostar pengar, som hockey eller ridning. Mobiler, datorer, cyklar och andra kapitalvaror som de flesta barn finner naturligt är inte möjligt för dessa barn. De tvingas leva utanför en stor del av barnsamhället. Detta utanförskap riskerar samhället i en förlängning att få betala dyrt för, det föder ofta hat och destruktivitet.
Medan miljonärerna skor sig och de fattiga blir allt fler, så anser 60% att Fredrik Reinfeldt är en bra statsminister. Samma Fredrik Reinfeldt som är huvudansvarig för de ökande klyftorna och den ökande fattigdomen som breder ut sig i Sverige. Frågan är om de 60 procenten vill ha detta Sverige. Om de kan se de fattiga barnen i ögonen och samtidigt blunda för miljonärernas ökande skattebidrag.

Hans Dahlström Nybro (s)

facebook Twitter Email