Första veckan i februari och vad var det Reinfeldt sa?

Först kraschade datorn, sedan radion och till sist köksklockan. Det var ingen rolig vecka, men nu är man på banan med en ny dator, men fortsatt radiolyssning på den lilla köksradion och tiden får man gissa. Men det finns alltid de som har det värre!
Reinfeldt och sanningen.
Partiledarutfrågning i riksdagen och tre fel. Reinfeldt påstod att fler elever går ut grundskolan med godkända betyg. Fel, det är färre. Reinfeldt påstod att Sverige var det enda land i Europa som hade plus i ekonomin 2010. Fel, Sverige hade minus, men Norge, Schweiz och Estland visade plus. Reinfeldt påstod att de flesta apoteken fortfarande var statligt ägda. Fel, 70% av apoteken är privata. Antingen ljuger Reinfeldt medvetet eller är han inte så påläst som PR-avdelningen påstår. Välj själv.
Reinfeldt har problem med språket
Språkvårdare är bekymrade över Reinfeldt sätt att prata utan att säga någonting och hans sätt att uppfinna egna ord som ingen begriper. Våldsjustis är ett sådant för språkvetarna obegripligt ord som inte finns i något lexikon utan är ett rent påhitt för att låta statsmannamässig. I stället för att tala klarspråk använder Reinfeldt ord som säkerställer, givet att, balans, konstatera, nedåtrisker. Problemet är att lyssnarna inte fattar vad han menar och alltså inte tar till sig informationen. Det är ju bra att nu när storstadsmedia inte har Håkan Juholt att hacka på och när Stefan Löfven ännu inte är attackbar, att mediamaffian granskar landets statsminister och regeringen som omväxling. En fundering är ändå om anledningen till att media inte granskat Reinfeldt är att de inte begripit vad han sagt? Varför inte skicka tillbaka Reinfeldts uttalande med en lapp, ”Läst men ej förstått”?
Alsterbro skola
Så verkar följetongen Alsterbro skola vara slut för denna gång. Det massiva trycket fick effekt och när moderaterna inte följde överenskommelser i andra frågor fanns det ingen anledning att fullfölja beslutet om förflyttning av högstadieeleverna till Madesjö. Personligen har jag svårt att se att just den delen skulle vara så besvärlig. Själv åkte jag 40 minuter i vardera riktningen i 15 år mellan min bostad och jobbet. Där emot förstår jag oron för att man utarmar en bygd där varje liten förflyttning av servicen ger effekt. Därför har jag inte mått särskilt bra i den här karusellen och jag välkomnar det beslut som tagits. Nu hoppas jag bara att de företag som varit involverade i sakfrågan tar sitt ansvar och gör vad de kan för att få Alsterbro att blomma.
Hans Dahlström (från en ny dator)

facebook Twitter Email