Fjärde veckan i maj och Schlingmann fick sparken

Etniska svenskar. Kostnaderna för att anställa unga ansågs för höga, därför införde regeringen Reinfeldt ungdomsrabatt på arbetsgivaravgifter. Man sänkte restaurangmomsen för att unga och utrikesfödda lättare skulle få jobb. Rutavdraget skulle öppna speciellt för invandrarkvinnor. Jobbskatteavdraget skulle sänka löneanspråken så att sämre utbildade skulle hitta arbete. Nu säger Reinfeldt att arbetslösheten inte drabbar etniska svenskar mitt i livet utan unga och invandrare. Ungdomsrabatten, sänkt restaurangmoms, rutavdrag och jobbskatteavdrag missade alltså målen. Sverige åt de etniska svenskarna mitt i livet. Andra göre sig icke besvär.

Att skjuta på budbäraren. Reinfeldt har för vana att omarbeta fakta och gärna skjuta på budbäraren. Tänk bara på Rädda Barnen som rapporterade om en undersökning kring barnfattigdomen och där Reinfeldt beskyllde dem för att vara mindre seriösa.

En gloria på sned. Anders Borgs gloria börjar halka på sned. Mer och mer kritik hörs från finansvärlden om att det är dags att investera under lågkonjunkturer för att stimulera sysselsättningen. Sunda finanser betyder inte alltid att man stänger den statliga plånboken. Om alla länder sparar så blir det inte mycket gjort och allt fler blir arbetslösa.

Propagandaminstern i graven. Var det för att Schlingmann misslyckades som propagandaminister som han sparkades åter till moderaternas valbyrå. Det har blåst ordentligt kring Reinfeldtregeringen den sista tiden och någon måste ju få skulden.

A-kassan. LO tänker driva frågan om en högre A-kassa. Anders Borg menar att en låg A-kassa stimulerar en större rörlighet på arbetsmarknaden. Innebär det att en helt slopad A-kassa skulle lösa massarbetslösheten?

Sifferakrobatik. Borg antyder att Sveriges dåliga resultat när det gäller ungdomsarbetslösheten kan vara ett sifferproblem. Sverige överskattar antalet unga arbetslösa, medan andra länder underskattar hur många som är arbetslösa. Borg kan ju förklara det för alla unga utan jobb.

En schweizerost. Finanspolitiska rådet anser att alla undantag när det gäller momsen har blivit en schweizerost. En enhetlig moms skulle innebära att man kunde minska det generella momsuttaget. En känga till regeringens sänkta restaurangmoms.

Vad är bidrag. Sluta kalla A-kassans försäkring, pensionen och liknande för bidrag. Bidrag är restaurangmomsen, rut- och rotavdrag och annat som regeringen hittar på och som inte alla har möjlighet att utnyttja.

Pratkvarnarna. Borg och Reinfeldt använder sig av samma taktik. Ju knepigare frågor desto mer pratar de. Är de riktigt pressade tar det till kritik över vad tidigare socialdemokratiska regeringar har gjort i stället för att tala om dagens situation.


Glasportens café ett nytt favoritställe. Men är det inte alldeles för billigt? 10 spänn för en kaffe och fem för en hembakad muffins.

Grattis alla mödrar på mors dag. Och en tanke till de barn som ritade en teckning men inte hade någon mor att ge den till.

Hans Dahlström krönikör

facebook Twitter Email